Aquesta és la valoració que ha fet la Coordinadora d'Eivissa pel Canvi:
Avui, dia 27 de maig de 2011, Eivissa pel Canvi ha convocat una roda de premsa per a valorar els resultats obtinguts en les darreres eleccions i on han participat Bartomeu Roig i Marisol Torres com a portaveus de la formació.
Bartomeu Roig ha començat la seva intervenció recordant que, just fa uns pocs mesos, una vegada que la formació manifestà de forma inequívoca la voluntat de concórrer a les eleccions ens trobarem amb un seguit d’atacs per part d’altres forces polítiques amb la finalitat de desacreditar i complicar la continuïtat de la formació. Malgrat tots aquests missatges negatius ExC ha estat una de les tres forces polítiques que ha presentat candidatura a tots els ajuntaments de l’illa d’Eivissa, al Parlament i al Consell.
Tot seguit, ha manifestat l’agraïment d’ExC a totes les persones que han col·laborat i treballat en la campanya així com a les persones que han dipositat la seva confiança i el seu vot a ExC i que no s’han deixat arrossegar per missatges demagògics en relació a la importància del vol útil.
En referència als vots obtinguts, Bartomeu Roig ha constatat que els resultats ens han situat com la tercera formació política més votada a l’illa d’Eivissa i la segona força progressista més votada. Acte seguit, ha explicat que malgrat això, la rendibilitat d’aquests vots no ha estat el que la formació esperava obtindre.
Dos regidors (un a Eivissa i l’altre a Santa Eulària) no ha estat el que ExC esperava obtindre i ha lamentat el fet que quedar-se en portes d’obtenir un conseller, un regidor a Sant Josep i un segon regidor a Eivissa per un petit marge de vots, especialment pel que fa al Consell, aquest marge realment ha estat molt estret.
En relació a les causes que han portat a aquest resultat, Marisol Torres, ha explicat que no existeix una causa única si no que cal buscar quins han pogut estar els factors predominants i que han pogut provocar problemes de mobilització entre la gent amb més afinitat per la formació, com per exemple, el context de gran abstenció del vot progressista, malgrat aquest fet no és únic en aquestes eleccions i es reprodueix al llarg del temps, la fragmentació del vot progressista (en alguns casos per no presentar-nos conjuntament amb el PSOE i en altres per presentar-nos per separat amb ENE), els conflictes interns que en el primer temps de la formació es van patir, el possible vot de càstig per haver governat amb el PSOE i haver-nos mantingut fins al final de legislatura. En aquest sentit ha manifestat que després dels problemes derivats de la retirada del PTI, ExC va decidir seguir en les institucions per coherència i responsabilitat davant les persones que ens havien votat i perquè existien molts de projectes que, sense ExC, no s’haurien desenvolupat i que només va falta revisar les hemeroteques per a comprovar la quantitat de projectes que encara quedaven per realitzar i que s’han dut a terme des d’aquell moment.
Marisol Torres ha ressaltat el problema de la possible confusió, i de vegades, desconeixement, de que ExC es presentava en solitari, fet al que han contribuït els missatges poc clars que es desprenien des del PSOE i els seus socis.
En aquest aspecte ha lamentat la poca visualització de la formació (al igual que han patit altres partits) en els mitjans de comunicació i que ha estat causat, entre d’altres, a les normes dictades per la llei electoral que distribueix els espais i el temps de les diferents formacions polítiques arraconant als partits polítics més petits a una presència residual que els impedeix poder presentar i explicar el seu projecte.
En quan al futur, després del triomf aclaparador del PP i la caiguda del PSOE, Bartomeu Roig ha explicat que ExC es deu a les persones que ens han votat i han dipositat la seva confiança dins ExC. A partir d’ara ExC treballarà, com sempre ho ha fet, de forma responsable des de les institucions on hem estat triats, per assentar-se com a tercera força política d’Eivissa, per enfrontar-se a les polítiques de la dreta i ser una alternativa coherent i digna.
Ara fa falta consolidar el projecte d’ExC com a tercer espai polític d’esquerres, nacionalista i ecologista, per estar vigilants davant les polítiques del PP i per oferir un model alternatiu. Sobre aquesta línia de feina també ha destacat que es farà necessari establir ponts de comunicació de cara al futur amb altres forces polítiques i socials que entenem es trobem al mateix espai que el nostre.
Per acabar la formació no ha volgut desaprofitar l’ocasió per fer públic el seu suport a totes les persones implicades en l’extinció del devastador incendi que pateixen els municipis de Sant Joan i Sta. Eulària i als esforços que s’estan realitzant per la seva extinció, solidaritzant-se amb totes les persones afectades.
Vull afegir unes puntualitzacions personals, de les quals ja vaig fer partícips ahir els meus companys a la reunió de Coordinadora:
- Quan el PSOE va anunciar que aturaria la tramitació del PTI hauríem d'haver abandonat el govern insular i haver passat a l'oposició. La posició d'Eivissa pel Canvi de compromís amb el territori hagués quedat molt més clara i el joc de confusió que ha fet el PSOE amb el seu pacte fantasma amb ERC hagués estat desenmascarat més fàcilment.
- Així mateix, una vegada explicitada la traïció del PSOE als acords programàtics de l'anterior legislatura, hauríem d'haver defugit la negociació trampa que va fer el PSOE amb les altres forces progressistes i haver passat ja a preparar la nostra campanya per presentar-nos als comicis amb el nostre propi programa en compte de perdre un temps preciós per a nosaltres. Era absurd intentar negociar amb el PSOE un nou compromís amb el PTI quan acabava d'aturar-lo. En primer lloc perquè el PSOE no tenia cap intenció d'assumir el compromís, i en segon lloc perquè en cas d'assumir-lo les seves darreres actuacions l'haguessin convertit en paper mullat.
- El nostre sobiranisme s'havia d'haver visualitzat més a la campanya. A Eivissa hi ha forces polítiques que es proclamen d'esquerres, ecologistes o nacionalistes. Només Eivissa pel Canvi assumeix aquestos tres eixos programàtics al mateix temps. Aquest és el nostre principal actiu polític, i hem de saber fer-lo arribar als ciutadans.
Eivissa pel Canvi és la tercera força política d'Eivissa, ha obtingut el 14% del vot progressista al Consell en el seu conjunt (ací vull puntualitzar que si bé el programa del PSOE-ERC no era clarament progressista sí que hi ha molta gent progressista que els ha votats). El 63% del vot d'esquerres (ExC + ESOS + ENE) al Consell ha optat per nosaltres. Hem de treballar per arribar a una entesa amb aquestes altres dues forces que permeten construir un projecte estratègic comú. Si ells volen, és clar. Amb humilitat, perquè nosaltres sols no som l'alternativa. Car sense complexes, perquè sense nosaltres no hi ha alternativa.
Un apunt que desenvoluparé en una propera entrada al bloc: el treball de corcó que ERC ha fet a Eivissa pel Canvi i la posterior aliança d'aqueix partit amb l'espanyolíssim PSOE (sí, aquells que han passat pel ribot l'Estatut de Catalunya i han volgut il·legalitzar Bildu) ha dinamitat l'espai sobiranista a Eivissa. Caldrà reconstruir-lo, ja que només des de l'esquerra i el sobiranisme es pot trencar el bipartidisme.
Resta pendent la valoració del resultat de les eleccions municipals a Sant Antoni. Seguint la meva norma, esperaré a compartir les meves reflexions amb els companys del col·lectiu local d'Eivissa pel Canvi de Sant Antoni abans de fer-les públiques. Només vull avançar que com candidat a batlle em considere el màxim responsable d'uns resultats que no han estat gens bons. En tota la meva llarga vida política (tinc 43 anys i em vaig afiliar al PCPV, partit pel que sempre guardaré una gran estima tot i que fa molts anys que no hi milite, quan en tenia 16) mai no he defugit les meves responsabilitats ni la capacitat d'analitzar els meus propis errors. I tampoc no ho faré ara.
3 comentaris:
L'únic que ha visualitzat ExC és anticatalanisme barat. No sé com pretens que pogués visualitzar sobiranisme.
D'altra banda, ENE és un partit obertament d'esquerres, nacionalista i ecologista, com diuen les seues sigles. I amb molta més credibilitat que no aquest invent d'ExC que tothom sap que és la novena refundació del PCE.
Si no m'equivoque, les sigles ENE volen dir Entesa Nacioanlista d'Eivissa. Abans la "E" volia dir "Esquerra", però ho varen canviar. Si vols comprovar-ho, mira una papereta electoral. De tota manera dur la paraula "Esquerra" o "Socialista" o "Obrer" al nom tampoc vol dir massa cosa, actualment. M'importen més les polítiques que els noms, i pense que ENE forma part de l'espai d'esquerra sobiranista a Eivissa. No m'hauràs sentit mai parlar malament d'ENE, ni em sentiràs ara tampoc.
Rectifique, crec que les sigles volen dir "Entesa Nacionalista i Ecologista". En tot cas juraria que la "E" vol dir "Entesa". Però reitere el que he dit abans: el nom no fa la cosa, sinó les polítiques.
Publica un comentari a l'entrada