Tota política que no fem nosaltres serà feta contra nosaltres.
Joan Fuster



divendres, 20 de maig del 2011

El tercer espai: Eivissa pel Canvi

Divendres passat, el 13 de maig, el diari "Última Hora" d'Eivissa em va publicar el següent article. Us el deixe com a darrera reflexió abans de les eleccions.

EL TERCER ESPAI: EIVISSA PEL CANVI


A Eivissa tenim, malauradament, un sistema de partits que reprodueix gairebé de manera mimètica l’esquema estatal. La II Restauració Borbònica és un règim falsament bipartidista. Falsament perquè no és el resultat natural de la lliure decisió dels ciutadans, sinó un producte artificial creat a partir d’una llei electoral (LOREG) que encotilla i manipula la voluntat dels electors. Ho fa a través de mecanismes com el sistema d’Hont que desvirtua la proporcionalitat, i de la distribució d’escons entre les circumscripcions, que tampoc és proporcional al cens. El resultat és que el vot de tots els ciutadans no val el mateix, sinó que depèn de a quin partit vota i on vota.

Però els partits que es beneficien d’aquesta perversió de la democràcia, el PSOE i el PP, els dos partits dinàstics espanyols, no només estan d’acord en perpetuar aquest robatori a la voluntat popular. També estan d’acord en defensar una institució periclitada com la monarquia, l’única monarquia que s’ha restaurat a Europa després de la derrota del feixisme el 1945. Estan d’acord en un model d’Estat que nega el dret a l’autodeterminació als pobles que l’integren i que està al servei del suprematisme castellanista. Estan d’acord en un model econòmic neoconservador que retalla contínuament drets als treballadors i cronifica l’atur mentre els poderosos guanyen més diners que mai. Com que estan d’acord en gairebé totes les coses importants, el PSOE i el PP redueixen moltes vegades la confrontació política a un pugilat energumènic on al crit de “i tu més” es llencen els plats al cap amagant als ciutadans el debat sobre les qüestions autènticament importants. PSOE i PP, PP i PSOE, monta tanto, són les dues cares de la mateixa moneda espanyola. Ells i els partits que juguen a fer-los d’escolanets.

Aquest esquema bipartidista només es pot trencar des de l’esquerra i el sobiranisme. Les forces polítiques que poden trencar el bipartidisme imperant i proposar solucions reals per als problemes de les persones normals, d’aquells que treballen per a viure, d’aquells que paguen la hipoteca cada mes, d’aquells que estan preocupats per l’educació dels seus fills i l’atenció sanitària dels seus majors, són els partits com el nostre, Eivissa pel Canvi, que es situen fora del consens del PP i el PSOE.

Volem acabar amb aquest fals bipartidisme. Volem construir una societat més justa des de l’esquerra, des del respecte al medi ambient i des del compromís amb el màxim autogovern. Som el tercer espai polític que necessita Eivissa. Un espai no subsidiari dels grans partits estatals, amb un projecte propi i amb plena sobirania política per prendre les millors decisions al servei de la nostra illa i la seva gent. Potser altres han de demanar permís a Palma, Barcelona o Madrid abans de dir segons quines coses. Nosaltres no. L’únic compromís el tenim amb els eivissencs. Qui vulgui més del mateix, ja sap a qui votar. Qui vulgui un canvi, ens té a nosaltres.